Reistips voor Ubud

Vanuit Canngu rijd je in precies één album van “The war on drugs” naar Ubud, dus we stappen op de brommer en doen allebei een oortje in. Ubud is wat hoger gelegen, de natuur verandert onderweg naar meer oerwoudachtig. Nick heeft hier 2 maanden gewoond maar miste uiteindelijk de zee. De sfeer is meteen ook heel anders dan een kustplaatsje, Ubud is het yoga Mekka van Bali en dat merk je. Mensen komen hier echt om aan zichzelf te werken, hun yogaskills uit te breiden, of om gewoon 3 uur in een restaurant voor zich uit te staren (echt gezien!). Daarentegen heeft Ubud wel een soort van centrumpje waar je gezellig rond kan lopen zonder bang te zijn door een brommer van je sokken gereden te worden, dat heeft wel iets. Het toerisme heeft hier echter al een flinke tijd geleden voeten aan de grond gekregen, het is druk en door de compactheid voelt het ook druk. Wij vinden Ubud erg geschikt voor een dagtripje, zodat we ’s avonds weer fijn de weg naar Canggu terug kunnen rijden.

Eten & drinken:

1. Sayuri

Nick zijn eerste kennismaking met een Vegan restaurant. Evert en hij zijn er meerdere malen voorbij gelopen want zij voelden zich echte mannen en die eten VLEES. Uiteindelijk toch naar binnen gegaan en wow waren zij daar blij mee. Niet alleen heerlijke gerechten, de lasagne (hoe dan vegan?) en de saladebowls zijn fantastisch, maar ook een fijn sfeertje met chillplekken binnen waar je ook gewoon een Netflixje weg kan kijken. Verzamelplaats van bijzondere types, hier is de restaurantstaarder gespot, iedereen zit met blote voeten en gebruikt de speciale “bathroom slippers”. Doordat geen gewone melk gebruikt wordt voor de cappuccino ben ik hier wat minder fan van.

In Ubud kan je op veel plekken kookcursussen volgen, Sayuri biedt deze, uiteraard op de vegan toer, aan. 

2. Bali Bohemia

Mooi hotel gecombineerd met soort artistiek openluchtrestaurant, alle kunst die regelmatig gewisseld wordt kan je ook kopen. Mooi gedetailleerd aangekleed (hele gave bar beschilderd als pauw), beneden kan je aan tafels en stoelen eten, boven zit je op oosterse wijze op kussentjes op de grond. Alles is lekker maar vooral de gerechtjes van de grill zijn om je vingers bij af te likken. Elke donderdag is het open-mic avond, beneden wordt een hoekje tot concertzaal omgetoverd om de meest uiteenlopende muzikanten een kans te geven. Tot nu toe zijn wij elke keer weer verrast door de kwaliteit, originaliteit en sfeer. 

Bali Bohemia met personeel

3. Room 4 dessert

Bekend van de serie “Chef’s table” over de beste restaurants van de wereld. Zoals de naam het al zegt een restaurant met alleen maar toetjes op de kaart! Je kan hier dus gewoon een 7 gangen toetjesmenu gaan eten! Dit moet je echter ver van tevoren reserveren, wij zijn een keer meteen na openingstijd langs gegaan voor een patisserie kunstwerkje. Je kan dan plaatsnemen in de tuin en a la carte een toetje bestellen. De eigenaar van het restaurant loopt gewoon op z'n slippertjes rond om vragen te beantwoorden en minirondleidingen te geven. Wij zouden aanraden om wel te reserveren zodat je binnen kan zitten, dit voegt wel echt iets toe...

El met haar toetje genaamd "The sugar refinery"

Een kaart met dus alleen maar toetjes

4. Ubud Raw

Als groot chocoladeliefhebber maak je hier mij wel blij mee. Ubud Raw is speciaal omdat de chocola samengeperst is in plaats van traditioneel gesmolten, dit zorgt van een andere structuur. Ubud Raw kan je in heel Bali krijgen maar het fabriekje zit hier en dat maakt het toch wel leuk. Aanrader is het proeverijtje, lekker smullen van alle verschillende smaken.

5. Warung Biah Biah

Tweemaal aanwezig in Ubud en een warung kan natuurlijk hier niet ontbreken. Goed voor reizigers op budget, voor ongeveer 1,5 euro heb je een heerlijke nasi campur.

6. Mamma Mia

Wat een genot dat je overal ter wereld toch terug kan vallen op de Italiaanse keuken. Het is af en toe gewoon tijd voor pasta of pizza, en die kan je het beste hier bestellen! Maar…. Houd room for dessert want de chocolademousse is een dikke aanrader.

Dingen om te doen:

1. Jungle fish

Natuurlijk bovenaan de lijst want wat een ontspanparadijs! Net buiten Ubud ligt dit hotel met bijbehorend zwembad. Kost ongeveer 15 euro om binnen te komen en dan kan de zien – en – gezien show beginnen! Zeer instagramwaardig dus er worden dan ook de hele dag door foto’s gemaakt. Vermakelijk: vrouw in bikini en volledig in make-up wordt door vriend naar de overkant van het zwembad gedragen (droog op de foto is blijkbaar belangrijk) zodat daarna op de rotsen geposeerd kan worden. 

Nick bij het zwembad van Jungle fish

2. Campuhan ridge walk

Wandeling die begint midden in Ubud met mooie vergezichten (als je lang doorloopt, wandel je zo door naar Jungle fish).

3. Yoga Barn

Een begrip in Ubud, prachtige yogastudio. Wij hebben echter yoga pas in Canggu ontdekt dus hebben hier nooit een les gevolgd. Wel een keer een kijkje gaan nemen en het is dus echt prachtig!

4. Rijstvelden en Monkeyforrest

Dit kan je ook doen in Ubud. Wij zijn niet zo van de mega toeristenattracties of apen dus hebben dit niet gedaan, maar het kan dus wel… 

Gelukkig zitten de apen gewoon buiten de Monkeyforrest te poseren 

elkehofmans@hotmail.com